Diana  Tattoo Art
 

Zijn de kleuren nu goed of niet?


Vorig jaar kwam ik er via social media achter dat er kleurinkten verboden zouden worden in Europa. In eerste instantie dacht ik wat eigenlijk iedereen dacht.. het zal zo’n vaart niet lopen. Iets met soep en nooit zo heet gegeten worden. Maar niets bleek minder waar. Nagenoeg alle inkten werden, terwijl wij in lockdown zaten, verboden. Slechts enkele kwamen door de strenge selectie. Nu zijn gelukkig alle inkten, sommige wel wat mondjesmaat, weer te krijgen. Dan denk je, die storm is mooi overgewaaid. Maar wederom.. niets is minder waar.

Wat is er nu eigenlijk aan de hand?

Een aantal ingrediënten en pigmenten zijn op een soort ‘verboden lijst’ terecht gekomen. Vanwege mogelijk gevaar voor de volksgezondheid mogen deze ingrediënten niet meer gebruikt worden. De producenten zijn hier al een poosje van op de hoogte, maar er werd verder niet veel mee gedaan of over gezegd. Tot de resolutie vorig jaar aangenomen werd en per 4 januari afgelopen jaar de toevoegingen niet meer gebruikt mochten worden. Dit betreffen sommige conserveringsmiddelen, maar vooral de pigmenten blauw en groen.

De conserveringsmiddelen moeten direct vervangen worden, maar voor de kleuren is uitstel tot 2023.


Conserveringsmiddelen

Bio-degradable.. de nieuwe toevoegingen zijn bio-degradable. Dit past natuurlijk helemaal mooi in het concept dat de meeste inkten ook Vegan zijn en niet op dieren getest worden. Het kostte de fabrikanten een paar maandjes, maar de nieuwe inkten met correcte ingrediënten zijn bijna overal weer te krijgen. Sommige hebben een hele nieuwe productlijn speciaal voor Europa opgezet. Ik ben tot nu toe wel tevreden over de kleuren en langzaam maar zeker komt er ook steeds meer feedback op en het ziet er veelbelovend uit. Dus zou je denken.. het is allemaal weer in kannen en kruiken.

 

 

Blauw 15 en groen 7

Er is nog een deel van de lijst wat niet vervangen is.. en wat ook eigenlijk niet kan. De leurpigmenten, blauw 15 en groen 7, zijn niet te vervangen. Er bestaat geen vervanging voor het pigment. Dit is de kleur.. die wordt gemaakt van dit pigment. Het zijn zelfs hele belangrijke pigmenten voor de kleurinkten. Het zit namelijk verwerkt in zeker 60% van alle kleuren.

Wanneer dus in januari 2023 de 15 en 7 definitief op de verboden lijst komen te staan, dan zijn full color, old school, watercolor tattoo’s etc niet meer mogelijk. Het enige wat overblijft zijn de rode en gele kleuren. 

bovenin de huidige kleuren, onderin na januari 2023Save the pigments

Al verschillende malen heb ik op mijn socials aangegeven dat je de petitie van Save the pigments kunt ondertekenen. Doe dit alsjeblieft.

Dit is een initiatief van twee tattoo-artiesten uit Oostenrijk die al vrij snel een actie, om protest bij het europese parlement aan te tekenen, in het leven hebben geroepen. Dat is overigens een weg waarbij ze keer op keer tegenslagen krijgen. Dus de steun met de handtekeningen is super nodig. Het is belangrijk om te laten zien dat het breed gedragen wordt. Wanneer er in Brussel niet geluisterd wordt en de bezwaren en argumenten niet (her) overwogen worden, dan staan we weer voor dezelfde patstelling als vorige jaarwisseling.


Tuurlijk heb je voor-  en tegenstanders óf zijn mensen het er mee eens óf beargumenteren de maatregelen met ‘roken is slecht’ en ‘Tata Steel is ook erg’.. iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Prima.. maar ik heb dit artikel geschreven omdat ik degene die wel achter de tattoo branche en de inkten staan te vragen of zij de petitie willen tekenen.

Wat adviseer je nu?

Vorig jaar dacht ik dat het echt wel mee zou vallen, je kunt toch niet als regering zo betuttelend zijn om de keuze niet meer bij de klanten te laten.. maar helaas is dat dus wel hoe het gegaan is. Dus ik verwacht dat het in januari 2023 weer zo zal verlopen. Dus wanneer je van plan bent om nog kleur te nemen, dan zou ik dit jaar een afspraak inboeken bij je artiest. Want zoals het er nu voor staat worden in het nieuwe jaar zo weer 60% van de inkten de vuilnisbak ingeschoven. 

 
E-mailen
Map
Info
Instagram