Diana  Tattoo Art
 


REACH BAN en de kleuren vanaf 2021....

Afgelopen weken is meer en meer in het nieuws gekomen dat er dingen gaan veranderen mbt tot de hygiënerichtlijnen en de inkten in de tattoobranche. Omdat de informatievoorziening, vooral over het laatste punt, moeizaam op gang komt, zorgt het voor ontzettend veel onrust en onduidelijkheid. Om voor mijn klanten iets meer verheldering te krijgen, heb ik getracht zo veel mogelijk informatie te vinden en de situatie zoals deze momenteel is samen te vatten. 

Wat wijzigt er allemaal?

Het eerste betreft de nieuwe hygiënerichtlijnen die door heel Europa uitgerold zijn. In Nederland is de regelgeving, de controle/certificering, al goed geregeld. Er zijn niet heel veel grote wijzigingen. 

Een verandering is dat de minimumleeftijd naar boven bijgesteld wordt, namelijk naar 18 jaar. Daarnaast moeten tatoeëerders allemaal een ‘korte’ opleiding volgen. Hoe deze scholing er uit zal gaan zien is nog niet helemaal helder. De leeftijdsgrens en de opleiding zijn met het ingaan van de nieuwe richtlijnen nog niet van toepassing. Dit wordt later doorgevoerd, onbekend is wanneer dit precies is. 

Een andere aanpassing in de richtlijnen is dat tatoeëerders hun klanten een bewijs mee moeten geven waarop staat welke inkten, merk en batchnummer gebruikt zijn. En hiermee komen we gelijk bij het grootste struikelpunt.

Verboden inkten???

In 2017 is REACH, een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen mbt de cosmeticabranche bekend gemaakt en in maart dit jaar aangenomen. Dit is een lijst met 1400 chemische stoffen welke niet meer ‘zomaar’ gebruikt mogen worden. Een van de stoffen die op de lijst staat wordt als conserveringsmiddel gebruikt in tattoo inkt en de pigmenten die gebruikt worden in de kleur inkt voldoen ook niet aan de eisen. Per januari 2022 gaat REACH in werking en moeten de inkten dus voldoen aan de ‘nieuwe rgels’. Daarnaast moeten ook de etiketten aangepast worden naar het land waar de producten gebruikt gaan worden. Bepaalde pigmenten mogen ook niet meer gebruikt worden en dienen vervangen te worden. Voor blauw en groen lijken er geen vervangingen te zijn en op dit moment geldt voor deze kleuren uitstel tot 1 januari 2023.

Helaas zijn er op dit moment dus nog geen vervangende of goed geteste inkten op de markt. Dit komt door verschillende oorzaken, maar onder aan de streep blijft staan dat er vanaf januari geen inkten, met deze middelen/pigmenten, gebruikt mogen worden. Wel komen er langzaam wat meer geluiden dat er vervangingen in de maak zijn. Maar wanneer deze komen en of ze ook voldoen aan de Europese richtlijnen is nog niet duidelijk. 

En nu?

De bond voor tatoeëerders, NBTK, zegt druk in overleg te zijn met het RIVM, het ministerie en dient vooral als infoportaal voor shops en tattoo-artiesten. Maar een werkbaar antwoord kan er niet gegeven worden. Collega’s weten eigenlijk ook niet meer dan wat er nu naar buiten druppelt. De groothandels geven aan een lijst te gaan samenstellen met hierop de producten die volgend jaar wel gewoon gebruikt mogen worden. 

Voor de zwarte, rode, oranje en gele inkten lijkt een oplossing met een vervangend middel mogelijk. Alleen voor groen en blauw is deze niet makkelijk te vinden. Wanneer de laatste twee pigmenten verboden blijven, dan verdwijnt zeker 65% van de kleurinkten.  

Save the pigments

In Oostenrijk waren ze iets meer wakkerder als hier in Nederland en zijn ze openlijker gaan ageren tegen het besluit om de pigmenten groen en blauw te verbieden en de overgangstermijn op te schorten. Je kunt via www.savethepigments.com een petitie tekenen tegen afschaffing van de pigmenten. Gelukkig wordt dit massaal gedaan en daarom is het protest ook gezien. Er gloort een prankje hoop dat hier nog stappen gezet kunnen worden om alles te kunnen stoppen of te vertragen zodat er nieuwe middelen kunnen komen. 


Stand van zaken

Zoals het er nu voorstaat, heel kort door de bocht; vanaf 2022 mag er geen kleur inkt meer gebruikt gaan worden. Inkten die aangepast zijn naar de nieuwe verordening kunnen getest worden en bij goedkeuring zijn deze bruikbaar. Dit ligt bij de fabrikanten. Dat geldt voor de zwarte, gele en rode tonen. Echter voor blauw en groen is een vervanging van het eerder genoemde middel/pigment (nog) niet gevonden. Voor deze kleuren geldt momenteel nog uitstel tot januari 2023.  Producenten geven wel aan hier mee bezig te zijn en hopelijk krijgen we in de loop van volgend jaar weer inkten beschikbaar. De periode die gesteld werd om alles op te rit te krijgen, de producten te vervangen en duidelijk te communiceren naar klanten lijkt te kort. 

Het verandert iedere dag een beetje.. World Famous Inkt heeft vorige week bekend gemaakt dat zijn nieuwe inkten hebben en dat deze in de loop van het nieuwe jaar beschikbaar zijn. Om deze reden kan ik dus ook nog niet zeggen wat ik volgend jaar mag en vooral ga doen. Wanneer alles duidelijk is neem ik contact op of meld het via de website of de socials. Ik heb dit jaar nog wat plekjes (ik lever een studie dag in) voor klanten die liever hun project dit jaar af willen ronden. 

13/11/2022 Update: Er mocht een motie ingediend worden. Helaas is deze van tafel geveegd door 'Die Grünen'. Dus er wordt nu met man en macht geprobeerd om alle partijen apart te benaderen en te kijken of hier nu bereik is. 

De situatie is zondermeer onduidelijk, omdat er nergens een sluitend en werkbaar antwoord te vinden is. Voorop staat veilig en professioneel werken, maar ook dat kan alleen als alles goed op elkaar afgestemd wordt. 

Heb je vragen, mail me.. hallo@dianatattooart.nl

 

Bron: 8 oktober 2021 

Rijksoverheid.nl https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gevaarlijke-stoffen/vraag-en-antwoord/wat-is-reach

Save the Pigments, Oostenrijks intitiatief om de pigmenten te mogen blijven gebruiken.

https://www.safethepigments.com/

Nieuwsbrief tektik.com, groothandel in tattoo-producten.

Tektik: info op de website https://www.tektik.eu/nl/blog/post/reach-verordening/?mc_cid=a7598244ef&mc_eid=9dbc50264b

World Famous Inkt;  leverancier inkten 

https://www.worldfamoustattooink.com/pages/world-famous-limitless

www.NBTK.nl Nederlands bond voor Tatoeëerders


 
E-mailen
Map
Info
Instagram